Rijden in een DAF

Rijden in een DAFje is net zo bijzonder als de auto zelf. Zo eigenwijs heb je autorijden nog nooit meegemaakt!

Op het dashboard van een DAF 33
Het hendeltje van de richtingaanwijzers zit bij een DAF niet links, maar rechts van het stuur! Met dezelfde hendel bedien je ook de claxon. De hendel gaat niet vanzelf terug in de uit stand. Je moet zelf de hendel van de richtingaanwijzer weer terugzetten! Niet vergeten dus, anders rij je al knipperend door de stad:-)

De ruitenwissers van een DAFje 33 zitten links achter een draaiknop en met het indrukken van dezelfde knop bedien je de ruitensproeier. De verlichting gaat aan met een drukschakelaar en gaat niet automatisch uit. Vergeet hem dus niet, anders is je accu leeg als je terug komt van je lunch!

Het pientere pookje
Rijden in een DAF doe je met 1 voet en 1 hand. De unieke variomatische versnellingsbak genaamd “variomatic” wordt bediend met een pook en kent enkel een vooruit, de achteruit en z’n vrije stand. Starten kun je gewoon met de pook in z’n versnelling, want een DAF rijdt pas als de motor meer dan 900 toeren draait. Als je het gas loslaat komt de auto vanzelf tot stilstand, wel een beetje bijremmen natuurlijk;-)

Oh, eeehh… een DAF kun je dus niet aanduwen. Je hebt een starthulp of startkabels nodig bij een lege accu…

Rijden in een DAF is volop plezier. Het is heel even wennen, maar dan laat je de weldadige rust over je heenkomen en maak jij je niet meer druk over het andere verkeer. Je rolt super relaxed in je DAF door het Brabantse landschap. Het oude gezegde gaat dan op: “in een DAF rij je altijd vooraan in de file!”

“Een dag niet ge-DAF’t is een dag niet gelachen.” We wensen je veel rijplezier!