Dafjes en het milieu

Dafjes en het milieu

Soms krijgen wij de vraag of we met BREDAF wel nadenken over en rekening houden met  het milieu? Natuurlijk doen we dat!

Ook wij zijn absoluut voorstander van het verdwijnen van de ouderwetse en vervuilende verbrandingsmotor. Alternatieve krachtbronnen zijn nu volop in ontwikkeling. Of elektrisch rijden de vorm is waar we uiteindelijk voor kiezen moeten we vooralsnog afwachten. Motoren op waterstof zijn ook een optie en wellicht komen er in de toekomst nog meer nieuwe technieken beschikbaar.

De economie van hergebruik
Wij geloven echter nog veel meer in de circulaire economie. Een kringloopstelsel waarin alles wat ooit is geproduceerd hergebruikt wordt en misschien wel wordt verbeterd! Dat kan het complete product zijn of de grondstoffen na recycling. Ieder product is namelijk gemaakt van grondstoffen die ooit aan de aarde zijn onttrokken. Bij vernietiging of verbranding van een product verdwijnen er dus kostbare grondstoffen van onze aarde en deze verbranding levert ook nog eens vervuiling op. Daarnaast is er ooit energie gestoken in het proces om de grondstof te delven of om dit product te maken. Het is doodzonde om dit product vervolgens te vernietigen en opnieuw te gaan produceren. Waarbij het hele proces van onttrekking, energie en productie opnieuw de aarde belast. Veel beter kun je het product volledig ontmantelen om alles te recyclen en te hergebruiken. Je kunt ook het volledige product gaan repareren en het zo langer en duurzaam verbeterd in gebruik houden.

In de circulaire economie wordt dus niets meer geproduceerd, gaan de fabrieken dicht en komt iedereen op straat te staan?! Integendeel!! Er ontstaat een nieuwe economie van specialisten die ‘ouderwets’ spullen repareren, opknappen en in stand houden. Zelfs de producerende fabrieken kunnen zich omvormen tot centra waar hun “oude” spullen weer nieuw worden gemaakt. Overheden kunnen hieraan meewerken door arbeid veel minder tot bijna niet te belasten en nieuwe spullen en het delven van grondstoffen veel zwaarder te belasten. Zo stimuleer je werkelijk de economie, de werkgelegenheid en het behoud van de aarde!

Onderzoek toonde aan dat een auto al 35% van zijn totale brandstofverbruik heeft “gekost” of “verbruikt” wanneer de productie van een nieuwe auto klaar is en hij vervolgens middels transport bij de dealer staat.

De techniek in een DAF 33
De DAFjes 33 beschikken over een 750cc motortje dat luchtgekoeld is. Er gaat slechts 2 liter motorolie in het blok (tegen vaak wel 5 liter+ in een moderne auto). Er gaat geen koelvloeistof in het blok, omdat DAFjes luchtgekoeld zijn. De DAF 33 weegt slecht 670 kg. De combinatie van de lichte motor en het geringe gewicht maken onze DAF’s bijzonder zuinig. Als ze goed staan afgesteld, halen ze een zuinig verbruik van wel 1 op 15! Daarnaast wordt er bij ons nooit harder gereden dan tussen 50 en 70km/u.

Motoren in oldtimers
Uitstoot en verbranding van een moderne auto versus een oldtimer zoals een DAF:

Vaak wordt gezegd dat oude auto’s en oldtimers slecht zijn voor het milieu. Wij, en anderen met ons, zijn het daarmee niet volledig eens. Bij “vervuiling” spelen vele factoren een rol. Hierboven beschreven we al het productieproces van nieuw versus instandhouding van oud. Verder heb je de uitstoot bij gebruik, hierbij speelt de grootte van de onzuiverheden in de uitgestoten massa een rol. Zo kan gesproken worden van grof stof, fijn stof, ultrafijn stof en de gasvormige fase. Oldtimers stoten grof stof uit. Moderne verbrandingsmotoren stoten fijn stof uit. Grof stof blijft op voorwerpen en planten liggen. Het spoelt weg door (regen)water en het breekt makkelijker af door de natuur. Dit gebeurt langzaam, maar het lukt wel. Fijn stof trekt overal in! Via de bloedvaten in de longen van mensen en dieren. Maar ook in gras, planten en groente. Het dringt dus niet alleen rechtstreeks je lichaam binnen, maar het komt ook via de voedselketen in ons complete ecosysteem. Het breekt nauwelijks af. Fijnstof is dus erg schadelijk.

In het kader van onze aarde en het milieu zien wij het dus als beste optie om gebruikte auto’s langer te laten rijden door reparatie en ze technisch te verbeteren tot misschien wel elektrische auto’s.

BreDAF compenseert
Wij planten voor iedere Daf die we hebben een boom. Dat doen we ieder jaar opnieuw! We willen een echt DAF-BOS laten ontstaan!

Daarnaast “sparen” we per gereden kilometer een bedrag om de DAFjes op termijn elektrisch te maken. Dat kan niet?! Zeker wel en het is al eens gebeurd: http://gromsound.mfbfreaks.com/33e/33e.htm

Bronnen
https://www.hetkanwel.net/2011/10/21/nieuwe-auto-kopen-of-de-oude-houden-wat-is-beter-voor-het-milieu/ 

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/F/Fijn_stof/Stof_hoe_en_wat

http://milieuzonerotterdam.nl/oldtimer-rijden-is-duurzamer-rijden.htm